Де купити ЖД залізничні квитки онлайн

Де купити хну. Хенна Lawsonia inermis / Где купить хну / Where to buy henna

Де купити хну. Хенна Lawsonia inermis / Где купить хну / Where to buy henna

Що таке хна?

Хна (Хенна) - це багаторічний чагарник сімейства дербеннікових, що росте в країнах з жарким кліматом: Індії, Ірані, Пакистані, Афганістані, Непалі, Сирії, Палестині, Ємені, Єгипті, Уганді, Танзанії, Сенегалі, Кенії, Судані, Марокко, Ефіопії, Еритреї, в південній частині Китаю і на острові Шрі-Ланка.


Саму рослину називають по-різному: хною, ель-хною, єгипетським священиком і деревом резеди, а наукова назва - Лавсонія інерміс (Lawsonia inermis - Лавсонія неколюча) - чагарник отримав ім'я англійського лікаря і видавця XVIII століття Ісаака Лаусон.
Де купити хну. Хенна Lawsonia inermis / Где купить хну / Where to buy henna

Звичайна висота чагарника на плантаціях - 2-3 метра, в природних же умовах Лавсонія може досягати 6 метрів. Листя і квіти хни містять фарбувальні речовини. У чагарнику невеликі, широко-ланцетні, блискучі яскраво-зелене листя, з яких і отримують всім нам знайомий порошок хни. Дрібні білі або рожеві квіти чагарнику, згруповані в суцвіття, мають сильним приємним запахом, що нагадує запах троянди. Суцвіття збирають вручну і в промислових умовах витягують з них ефірні масла, використовувані в парфумерному виробництві і як елітне засіб при фарбуванні волосся.

Листя хни збирають молодими: чим вони молодші, тим вища якість барвника. Після висушування листя подрібнюють в порошок зеленого або зеленувато-коричневого кольору з тонкістю помелу 0,05 - 0,5 мм, вологістю не більше 10% і з характерним, яскраво вираженим запахом хни. Листя хни містять 2-окси-1 ,4-нафтохінон-Лаусон, що обумовлює їх фарбувальні властивості, маніт, галловую і еллаговую кислоти, тритерпеноїдів, фенольні глікозиди, гідролізуемая дубильні речовини, смоли, органічні кислоти, вітаміни С і К.
Сприятливі кліматичні умови теплих країн дозволяють знімати урожай хни кілька разів на рік. На думку фахівців, найдорожча і якісна хна росте на плантаціях Раджастана (Індія). Світове виробництво порошку хни становить близько 7 тис. тонн в рік.
Цікаво, що в 70-х роках минулого століття в Нікітському ботанічному саду (південний берег Криму) вивчалися можливості вирощування хни на території колишнього СРСР в умовах Криму, Кавказу та Середньої Азії. Але, на жаль, хна у нас не прижилася: виявилося, що мінімальна температура повітря повинна становити 8-10 ° С для виживання південного рослини і збереження його корисних якостей. При зниженні температури до 2-3 ° С хна гинула.

Яка буває хна? 

Отже, хна, вона ж по-арабськи Хенна - червоно-жовта фарба, що отримується з листя чагарника, що виростає в східних країнах. Цю фарбу араби використовують уже кілька століть для забарвлення не тільки волосся, але і нігтів, тканин, а також для створення тимчасових татуювань. У складі хни містяться дубильні речовини, завдяки чому вона покращує структуру волосся, додає їм природний блиск і пишність, усуває лупу, живить посічені і пошкоджене волосся.

Також доведено, що хна нормалізує роботу сальних залоз і призупиняє процес випадіння волосся.

У продажу можна зустріти чотири види хни: безбарвну, білу, кольорову і класичну.


Безбарвна хна - це екстракт листя хни, позбавлений пігменту в процесі обробки. Такий вид хни добре використовувати в якості лікувальної маски для волосся, його також можна застосовувати для косметичних ванн, і навіть замість шампуню. Безбарвна хна - ідеальне рішення для дівчат, які не хочуть змінювати свій колір волосся, але при цьому відчувають необхідність в лікувальному відновленні пошкодженого волосся.

Нерідко на прилавках магазинів можна зустріти і так звану білу хну. Це барвний засіб здатний освітлити волосся аж на 5-6 відтінків. Але при цьому варто зауважити, що до іранської хни «біла хна» прямого відношення не має, так як вона не тільки не має лікувальні властивості, а й, як будь-яка інша хімічна фарба, сприяє руйнуванню структури волосся і завдає їм шкоди.

Те ж саме стосується і «кольорової» хни. На сучасному косметичному ринку представлений великий вибір кольорової хни: рожевої, бордовою, синьою, фіолетовою і т.д. Але навіть якщо цей барвник і містить натуральну хну, то її кількість зовсім незначне в порівнянні з кількістю містяться у фарбі синтетичних компонентів. І в даному випадку варто задуматися, чи не краще буде придбати більш якісну фарбу від провідних виробників.
Де купити хну. Хенна Lawsonia inermis / Где купить хну / Where to buy henna 
І, нарешті, окремої розмови заслуговує найпоширеніша хна - класична іранська. Така хна може надати волоссю той чи інший відтінок. Якщо від природи у вас світле волосся, то після фарбування хною колір волосся швидко стане дуже яскравим, вогняним або навіть морквяним.

Якщо ж ви стали блондинкою в результаті освітлення волосся, а тепер вирішили змінити колір на мідний або каштановий, то велика ймовірність того, що хна ваше волосся не «візьме». Її природні компоненти погано сумісні з хімічними барвниками. Якщо ви в недавньому часі робили хімічну завивку, фарбування хною не рекомендується з цієї ж причини. Волосся можуть або зовсім не профарбується, або придбати несподіваний для вас відтінок.

Що стосується часу фарбування, то світловолосим дівчатам слід тримати хну на волоссі зовсім недовгий час для отримання насиченого відтінку (40-60 хв), шатенкам і брюнеткам ж не варто боятися перетримати хну на волоссі.

Для того, щоб не розчаруватися в отриманому кольорі, краще попередньо провести тест: пофарбувати хною одну з пасом і подивитися, що вийде. Якщо не сподобається результат - краще не ризикувати. Адже хна довго не змивається і її практично неможливо перефарбувати хімічної фарбою.
Де купити хну. Хенна Lawsonia inermis / Где купить хну / Where to buy henna

Де купити хну:

Коментарі