Де купити ЖД залізничні квитки онлайн

Де купити золото. Як вибирати золото / Где купить золото. Как выбирать золото / Where to buy gold. How to choose gold

Де купити золото. Як вибирати золото / Где купить золото. Как выбирать золото / Where to buy gold. How to choose gold
Люди, які помітили запаморочливе зростання ціни золота в останні роки - всупереч усім кризам. Логічний висновок з цього спостереження: а не вкласти чи вільні кошти в банківські зливки золота - з тим, щоб продати їх, коли вони стануть дорожче. Крім таких людей зустрічаються і бажаючі подарувати золотий злиток близькій людині.

Крок перший. Дивимося на ціну, вибираємо масу

Ціни золота змінюються щодня, і часом істотно. Ціни золотих злитків, зрозуміло, теж регулярно перераховуються. Із загальної теорії відносини ціни злитку до курсу золота, зазначимо, що вартість одного грама злитка банківського золота при купівлі відрізняється від курсу НБУ на різну величину в залежності від загальної маси зливка. При нинішній ціні золота (понад 300 гривень за грам) і динаміці зростання його ціни градація приблизно така:
Маса зливка, 
грами
Середнє зразкову перевищення ціни 
грама злитку над ціною грама 
золота за курсом НБУ
1
+70 Грн.
2
+30-60 Грн.
5
+30 Грн.
10
+ 20 грн.
20, 50
+ 15 грн.
100
+10 Грн.
500, 1000
+1-5 Грн.

Таким чином, якщо врахувати, що ціна грама золота за курсом НБУ становила 333,40 гривень - можна зробити висновок, що злиток масою 1 грам зараз обійдеться, в середньому, приблизно в 400 гривень, масою 2 грами - в 730 - 780 гривень, масою 20 грамів - майже 7000 гривень, масою 100 грамів - в середньому, в 33 500 гривень ($ 4300). Виходячи з цих фінансових параметрів можна вибрати влаштовує вас на сьогодні масу злитка. Мірні злитки на сьогоднішній день зустрічаються масою 1, 2, 2,5, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 і 1000 грамів (більше кілограма - злитки бувають тільки спеціальні, заводи їх роблять лише в індивідуальному порядку).

До речі, банки продають злитки не тільки в грамах, але й в тройських унціях. Втім, у цій категорії у вітчизняних банків мова йде виключно про масу в одну тройську унцію (31,10 грамів); ціна такого злитка - 10-11 тисяч гривень.

Зверніть увагу, що на всіх вітчизняних сайтах із зазначенням цін злитків прийнято вказувати ціну за один грам злитка, а не за весь товар . Так що без калькулятора при вивченні цін на злитки практично не обійтися.

Нарешті, відзначимо, що у багатьох банківзворотний відкуп злитків з масою понад 100 грамів проводиться за набагато нижчою ціною, ніж малих зливків. Наприклад, VAB Банк злитки масою до 100 грамів зараз викуповує по 330 гривень / грам, тоді як 500-грамові - всього по 270 гривень / грам, а 1000-грамові - і зовсім «за копійки», по 220 гривень / грам. Належний висновок з цієї тенденції читачі при виборі маси зливка для покупки, без сумніву, зроблять самостійно

Самі банкіри переважну величину злитка (купується в інвестиційних цілях, для подальшого продажу) визначають лаконічно. «Я б брала від 20 до 100 грамів», - каже Олена Чижевська, провідний спеціаліст відділу по роботі з банківськими металами Українського Бізнес Банку. «Штамповані злитки визнаних виробників вагою 100 грам і менш є найбільш ліквідними», - підтверджує слова колеги Володимир Піщаний, начальник відділу операцій з банківськими металами VAB Банку .

Крок другий. Купівля золота в банках

Подальші кроки, крім власне покупки злитка, оптимально зробити шляхом телефонного дзвінка в банк. Але в будь - адже ліцензію на торгівлю металами мають не всі фінустанови, а злитки продає і того менше банків?

За даними Української біржі дорогоцінних металів (УБМД)  золото злитки продавали такі установи (сортування за алфавітом): АктаБанк , Базис , БГ Банк , БМ Банк , Брокбізнесбанк , VAB транспортний банк , Оксі Банк, Ощадбанк , Перший Інвестиційний Банк , Південний , Правекс-Банк , ПриватБанк , Перший Український Міжнародний Банк , Реал банк , Родовід Банк , Ощадбанк Росії , Таврика , УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС БАНК , Український Професійний Банк , Укргазбанк , Укрексімбанк , Фінанси та Кредит , Фортуна-банк , Форум , Хрещатик , Юнекс Банк.
Де купити золото. Як вибирати золото / Где купить золото. Как выбирать золото / Where to buy gold. How to choose gold

Проте в цьому значному списку частина банків продає злитки лише теоретично - на практиці такі операції можуть здійснюватися, наприклад, лише для VIP-клієнтів, а в масовому порядку відсутні.

Крім того, у багатьох банків може не бути найдешевших, одно-і двухграммових злитків. Наприклад, на 1 жовтня 2010 р. таких злитків за даними УБМД не було в установах (зауважте, в цьому ряду серед малих і середніх банків названі і багато найбільших установи, теоретично продають зливки): Актив-Банк, Донгорбанк, Європейський Газовий Банк, Індустріалбанк , Кредитпромбанк, Мегабанк, Ощадбанк, Перший Інвестиційний Банк, ПриватБанк, ПУМБ, РеалБанк, Родовід Банк, Таврика, Український Професійний Банк, Укрексімбанк.

А буває, навпаки, банк має тільки двох-і пятіграммовие, але не має більших злитків.

Але ось, банк для першої спроби прозвона вами вибраний. Ви телефонуєте, дізнаєтеся, що злитки цікавить вас маси продаються. А далі, перш ніж ви почнете з'ясовувати інші параметри злитка, радимо вам запитати дуже важливе питання. А саме - в якому відділенні банку можна купити золото в злитках такий-то маси?

Теоретично, за словами банкірів, злитки продаються як головними офісами, так і відділеннями. На практиці у відділенні злитки дуже часто відсутні або асортимент їх мас неширокий. Покупку злитку в таких відділеннях оформляють - але злиток лише потім для вас привезе і передає вам (через касира відділення) інкасатор. А це, звичайно ж, загрожує як мінімум втратою часу.

Природно, житель столиці зазвичай легко по телефону може дізнатися адресу того київського відділення, в якому злитки є (можливо, це буде саме головний офіс, якщо мова йде про банк з київською реєстрацією). А ось жителі міст, віддалених від головних офісів банків, що продають злитки, цілком ймовірно можуть зіткнутися з відсутністю цього «товару» в місцевих банківських відділеннях. Втім, якщо місто великий і відділень банків у ньому багато - є шанс шляхом прозвона ряду банків знайти шуканий злиток і «на місцях».

Крок третій. Запитуємо про афінажної компанії

Слово «афінаж» по-французьки означає просто «очищення», а по-русски стосовно золоту означає процес отримання золота найвищої проби (959, 995, 999,9). Компанія, яка виробляє афінаж, називається афінажної компанією або аффінажерів. Вона ставить на вироблений нею золотий злиток своє клеймо (іноді кажуть: штамп, печатку) - іноді, втім, делегуючи право клеймування банку, замовляйте партію злитків. Від статусу аффінажера (тобто від його клейма) дуже сильно залежить можливість згодом продати злиток, а то і його продажна ціна.

Визнаними в світі афінажних компаній, чиї злитки безсумнівно ліквідні, є Argor Heraeus, Degussa, Umicore, Valcambi. Високо котируються і клейма найбільших європейських установ: Credit Suisse, Standard Bank, Commerzbank. Тоді як зливки з клеймами російської Колимської афінажної Компанії або українського заводу ЗакарпатПолімерМеталли багато банків назад викуповувати відмовляються. Втім, якщо золото вам потрібно не в інвестиційних цілях, а для переплавки і ювелірних робіт - цей параметр вас може не хвилювати.

Українські банки в основному продають злитки двох швейцарських виробників: Argor Heraeus (може бути також з клеймом Commerzbank) і Valcambi (може бути також з клеймом Credit Suisse) і німецької «дочки» бельгійського Umicore. «Весь цей метал рівноцінний за своїми споживчими властивостями та ліквідності. Раніше на ринку можна було зустріти злитки російських і українських заводів, ось з цим металом якраз найчастіше і виникали проблеми з ліквідністю », - констатує Володимир Піщаний.

Нарешті, до теорії про афінажних клеймах відноситься наступне положення. «Покупцеві потрібно знати, що хоча де-юре сертифікатом для мірних (вагою до 1000 грамів) злитків є нанесене на злиток маркування, де-факто виробники постачають всі золоті злитки також паперовими або картонними сертифікатами, втрата якого може знизити ліквідність злитка», - зазначає Володимир Піщаний. Таким чином, при дзвінку в банк поцікавтеся наявністю сертифіката до зливка - і при його відсутності краще пошукайте іншу фінустанову, що торгує злитками, що мають сертифікат.

Крок четвертий. Штампування, лиття або порошок?

Де купити золото. Як вибирати золото / Где купить золото. Как выбирать золото / Where to buy gold. How to choose gold
За методом виробництва існує три типи злитків. Ш тампованний злиток виготовляється шляхом тиску штампа на розігрітий метал, має форму прямокутника з абсолютно гладкою верхньою поверхнею. Литий злиток виготовлений методом формовий виливки з рідкого золота, має підставу в формі прямокутника, а верхню поверхню - вигнуту, краплеподібну.Існують також порошкові злитки - електролітично сформована маса порошкоподібного золота - але у вітчизняних банках вони зустрічаються дуже рідко.

Найчастіше штамповані злитки трохи дорожче литих, а литі - порошкових. Однак якщо вам золото потрібно для ювелірних робіт - переплавку набагато легше виробляти з литим злитком. Злитки малої маси - до 100 грамів - практично завжди в продажу є штампованими.А от з масою 250, 500, 1000 грамів легше зустріти литі та порошкові злитки.

Правило «штамповані трохи дорожче литих» не завжди використовується банками при зворотному відкуп злитків. Особливо якщо банк сам не продає злитки однієї маси обох типів формування. «У всіх виробників, з якими ми працюємо, штамповані зливки завжди трохи дорожче литих», - говорить представник VAB Банку. Але далі він вказує, що два типи формування в злитках однієї маси «не перетинаються»: «У нашому банку немає поділу на штамповані / литі злитки. Але за замовчуванням, ми продаємо злитки до 100 грам включно тільки штамповані і від 250 грамів і вище - тільки литі ».

Таким чином, при телефонному дзвінку в банк варто поцікавитися: литий або штампований золотий злиток вам пропонується, яка різниця при зворотному відкуп саме цим банком злитків обох типів формування.

Крок п'ятий. Упаковка?

Золотий злиток може продаватися банком як в упаковці, так і без неї. Експерти радять купувати злитки (якщо вони вам потрібні не для переплавлення) виключно в упаковці.

Упаковка (суцільний невскривающійся футляр) може бути пластмасової або поліетиленовою; може бути прозорою повністю (бажаний варіант) або тільки зверху; зустрічаються також подарункові футляри самих різних видів. По телефону варто поцікавитися, чи впливають запропоновані вам типи упаковки на зворотний відкуп злитку банками.

А в подальшому при зберіганні злитку враховуйте, що за словами співробітниці Українського Бізнес Банку, «пошкодження упаковки навіть без пошкодження злитку впливає на його ліквідність, так як злиток втрачає свою привабливість». Співробітник VAB Банку уточнює: «Банки можуть відмовити у купівлі таких злитків або застосувати дисконт, оскільки банк так чи інакше повинен буде вирішувати проблему подальшої реалізації таких злитків».


Крок шостий. Відкуп?

Якщо ви купуєте злиток заради подальшого його продажу за більш високою ціною (тобто з метою інвестиції) відразу ж по телефону поцікавтеся, чи приймає банк, зі співробітником якого ви спілкуєтеся, злитки в зворотний відкуп і яка процедура цього процесу.

В принципі, ніщо вам не заважає згодом для продажу злитка звернутися і до іншого банку (особливо якщо інший банк буде приймати злитки дорожче, ніж той, де ви купували злиток).Але, як відомо, хто володіє інформацією, той володіє майбутнім - чим більше ви зберете даних ще до покупки злитка, тим швидше і легше ви зможете продати злиток згодом.
Крок сьомий. Йдемо в банк і купуємо

Слід згадати, що для покупки золота жодних паперів, крім грошових купюр, не потрібно. Хіба що операції на суму понад 50 000 гривень, за законом, вимагають надання паспорта та ідентифікаційного коду (для менших сум не потрібно і цього).

Податків і додаткових комісій крім заявленої вам ціни злитку також бути не повинно. Ви просто (якщо вірити банкірам) його купуєте, як звичайний товар. Злиток вам вручається безпосередньо касиром. «Як правило, весь процес відбувається в реальному часі і займає лічені хвилини», - говорить Володимир Піщаний.


Наостанок зазначимо, що зберігати злитки, за словами Володимира Піщаного, слід «не у вологому середовищі, не допускаючи їх падінь, тертя між собою, відкриття упаковки». У разі невеликого (подряпина) пошкодження злитку ви можете спробувати звернутися в банк для відкупу злитка, хоча й варто бути готовим до дисконтною ціною.

А ось при значному (вм'ятина, смятость) пошкодженні золотого злитка вам залишиться, за словами Олени Чижевської, тільки одне: «йти в скупку дорогоцінних металів». Ціна грама злитку в цьому випадку буде в півтора і більше разів нижче, ніж у банку.

Де купити золото:

Коментарі