Де купити ЖД залізничні квитки онлайн

Де купити інкубатор / Где купить инкубатор / Where to buy incubator

Про вибір інкубатора для виведення пташенят.

Дана стаття покликана допомогти початківцям птахівникам у виборі інкубатора для виведення пташенят домашньої птиці. Автор статті - інженер-електронік, що має багаторічний досвід у виготовленні інкубаторів та електронних пристроїв для них. У статті будуть розглянуті невеликі побутові інкубатори місткістю до 300 курячих яєць (далі по тексту - яєць) і терморегулятори для них.

В даний час на ринку товарів представлено безліч інкубаторів різних виробників, як традиційно випускають цю продукцію, наприклад, ЗАТ «Пятигорськсельмаш», так і нещодавно з'явилися. Деякі виробники і продавці, «наділяють» свої товари невластивими їм властивостями, вживаючи словосполучення, які можуть ввести недосвідченого покупця в оману. Наприклад, цитую: «інкубатори-автомати», «інкубатори підвищеної виводимості», «високоточні терморегулятори», «терморегулятори імпорт.» (Маються на увазі імпортні комплектуючі, начебто є інші ...) і т.п. Тому вибрати підходящий інкубатор, який відповідає Вашим вимогам, надійний і практичний, з оптимальним співвідношенням ціни-якості часом нелегко. Спробуємо розібратися в різноманітті представленої на ринку продукції та визначити основні технічні характеристики та критерії, за якими слід вибирати товар.

Перш за все визначимо ті кліматичні параметри та умови, за яких нормально розвиваються ембріони і виводяться здорові пташенята.

Найважливіший параметр - температура. 
Вона може відрізнятися за абсолютним значенням при різних режимах інкубації, але обов'язково повинна бути стабільною і, що дуже важливо, рівномірної у всьому обсязі інкубатора або в тій його частині, де розташовані яйця. Необхідна стабільність досягається застосуванням електронного терморегулятора (регулятора температури). Більшість терморегуляторів, які використовуються в інкубаторах, мають точність підтримки температури (електронною схемою) не гірше 0,1 ° С. Такий точності більш, ніж достатньо для «ідеального» інкубатора. Сучасна елементна база дозволяє порівняно просто виготовляти такі терморегулятори, та й схемне рішення і комплектуючі в основному однотипні. Інша справа - виробники комплектуючих і якість складання терморегулятора. Але це перевірити важко. Тому рекламу «високоточної терморегулятора» або «терморегулятора імпорт.» Виділяти не варто, тим більше, якщо вони ще й істотно дорожче інших. Перевагу слід віддати інкубаторів або терморегуляторам (якщо купується терморегулятор для самостійного виготовлення інкубатора або на заміну несправному), у яких є температурна шкала з позначками через 1 або 0,5 ° С, наприклад, від 35 до 40 ° С. Це набагато полегшить процес установки температури в інкубаторі і подальшої її коригування, особливо при диференційованому режимі інкубації. Деякі інкубатори, наприклад, «Ідеальна квочка» виробництва ТОВ «Баган» (я вважаю його одним з кращих в Росії), такої шкали не мають, та й діапазон регулювання у них великий, тому бувають проблеми з установкою температури. Я чув скарги від птахівників типу «запарився температуру налаштовувати ...».

Кращий варіант, звичайно ж - це цифровий терморегулятор , де температура задається і постійно відображається на індикаторі.

В деяких інкубаторах є додаткові пристрої температурного захисту, які дозволяють захистити від перегріву ембріони в аварійних ситуаціях. Я вважаю наявність таких пристроїв обов'язковим, тим більше, що при сучасній елементній базі їх вартість невисока. Справа в тому, що навіть 10-ти хвилинне перебування яєць при температурі 41 ° С веде до загибелі зародка, в той час як охолодження їх до кімнатної температури практично нешкідливо.

Деякі терморегулятори, наприклад, ратарей-02ТС ТОВ "Ліоніка", крім основного каналу регулювання температури мають ще й додатковий, який можна використовувати для захисту від перегріву. При самостійному виготовленні інкубатора або удосконаленні чинного бажано використовувати такі терморегулятори.

Що стосується рівномірності розподілу температури, то тут справа йде набагато складніше. Це, на мій погляд, найважливіший параметр. При ідеальному розподілі температури була б майже 100% виводимість (при дотриманні інших умов). Легко стабілізувати температуру в одній точці, поблизу температурного датчика, набагато важче - у всьому обсязі інкубатора. Розглянемо, від чого ж залежить рівномірність розподілу температури в двох принципово різних типах інкубаторів: інкубаторі без вентилятора і в інкубаторі з вентилятором.

Інкубатори без вентилятора, зазвичай до 100 яєць.
Як правило, яйця в них розташовані на одному рівні по висоті, нагрівач - зверху. Перша вимога для таких інкубаторів - високі теплоізоляційні властивості корпусу. Зазвичай його виготовляють з пінополістиролу. При високих теплоізоляційних властивостях такий корпус має низьку механічну міцність, тому термін експлуатації інкубатора може бути не великий. Набагато міцніше імпортні інкубатори з структурного поліуретану з органічним покриттям.

Деякі виробники виготовляють інкубатори в дерев'яних або пластикових корпусах без усякої додаткової теплоізоляції. На одному птахівничому сайті, на форумі обговорювалося інкубатор «Искитимского інкубаторно заводу!» (Новосибірська область). Цитую: «корпус зроблений з того, що під ногами валяється», насправді з дерева і полікарбонатного скла, «різниця температур в центрі і на краях-4 ° С!». Звичайно, виводимість в такому інкубаторі буде невисокою.

Друга вимога - це нагрівач розподіленого типу. Ідеальний варіант - рівномірно обігріває пластина над яйцями розміром з лоток. Часто в якості нагрівача використовують 2-3 пластини з углеволокна, розташовані в кришці («Ідеальна квочка», «несучка»). В інкубаторі «Попелюшка» - це два нагріваються резервуара з водою, розташовані в кришці. Вода виконує роль розподільника і акумулятора тепла. За відгуками власників - важка кришка, іноді протікає резервуар.
Істотний недолік, властивий всім інкубаторів цього типу - різна температура по висоті. У прохолодному приміщенні вона може досягати 1 ° С і більше на 1 см, тобто різниця температур угорі й унизу яйця більше 4 ° С. Рекомендації виробників частіше перевертати яйця або автоматичний переворот яєць щогодини допомагають в якійсь мірі виправити ситуацію.

Інкубатори з вентилятором (вентиляторами).
У даній статті я не буду торкатися питань повітрерозподілення в обсягах різного типу, геометрії т.д. Скажу тільки, що при грамотному технічному рішенні використання вентилятора істотно покращує теплорозподілення в інкубаторі, дозволяє точніше встановити і підтримувати температуру при зміні зовнішніх факторів.
Практично всі інкубатори місткістю понад 100 яєць мають вентилятори. («Посивію», «ІПХ-10», «Octagon-10»).

Ще один параметр - вологість повітря в інкубаторі. Вважається параметром другорядним, і не вимагає точного підтримки, як температура, проте дуже сильно впливає на виводимість. Можна взагалі нічого не вивести, якщо, припустимо, не налити води в ванночки. Виробники, як правило, призводять рекомендації з підтримки потрібної вологості: скільки і куди налити води, як виміряти простим способом. Купувати інкубатор місткістю до 300 яєць з автоматичним регулюванням вологості, мабуть, сенсу немає, але мати простий гігрометр, або виготовити його за наведеними рекомендаціями слід.



Переворот яєць та їх положенні під час інкубації.
Що б зародок нормально розвивався, яйце треба періодично перевертати. Не буду вдаватися в подробиці процесу розвитку зародка, про це достатньо написано, наприклад, Рахманов А.І. «Інкубація яєць сільськогосподарських птахів в особистому господарстві», або ТОВ «Сеганел» Встановлено, що для отримання хорошого відсотка виведення яйця треба перевертати 3-5разів на добу. Збільшення кількості переворотів до 10-12 разів кілька покращує цей показник, особливо в інкубаторах без вентилятора за рахунок поліпшення рівномірності нагріву. Подальше збільшення погіршує показники, призводить до смерті зародків. Яйця можна інкубувати в горизонтальному положенні, повертаючи їх на 180 °, і у вертикальному положенні, нахиляючи їх на 45 ° в ту або іншу сторону. Не рекомендується інкубувати великі яйця (качині, індичі) у вертикальному положенні. Гусячі яйця можна інкубувати тільки в горизонтальному положенні.

Можна виділити 3 основних види перевороту яєць: ручний переворот - кожне яйце окремо, ручний груповий переворот, іноді називають механічним, коли поворотом рукоятки перевертаються всі яйця разом і автоматичний переворот. Я вважаю ручної груповий переворот найбільш оптимальним з точки зору надійності та вартості. Все одно Ви протягом дня підійдете до інкубатору не менше 4-х разів - відкриєте, охолодіть яйця, проконтролюєте температуру, вологість і просто подивитися, адже процес цікавий ...

Основними способами групового і автоматичного перевороту є: перекочування яєць, що знаходяться в осередках грат при її переміщенні взад-вперед; роликове обертання яєць, коли яйця в осередках поступально нерухомі, але можуть повертатися за рахунок переміщення транспортера на роликах; нахил яєць на 90 ° в одну або іншу сторону через рівні проміжки часу, іноді називають «промисловим способом».

Перекочування яєць з допомогою рухомий рамки застосовується в більшості інкубаторів до 100 яєць. Яйця розташовуються горизонтально. Рамка управляється рукояткою з поза. Автоматичний переворот здійснюється за допомогою невеликого злектродвигателя з редуктором, приводить цю рамку в рух. У разі його поломки можна, не зупиняючи процес інкубації, перейти на груповий переворот (інкубатори «Баган», «Попелюшка» та ін)

Можна зустріти і інкубатори з іншим механізмом переміщення рамки. Знову повертаюся до інкубатору «Іскитимского інкубаторно заводу!». У ньому переміщення рамки відбувається за рахунок подовження і укорочення ніхромового дроту, натягнутої в кілька рядів у верхній частині інкубатора і служить одночасно нагрівачем. Дріт досить часто рветься, і хоча в комплекті є запасна, натягнути і правильно відрегулювати натяг (інакше механізм працювати не буде) під силу далеко не кожному. До того ж інкубатор ще й «видає звук як прокатний стан» - цитата з форуму.

Роликове обертання застосовується як в невеликих інкубаторах без вентилятора, так і в інкубаторах з кількома лотками на 300 і більше яєць (інкубатори «Danki», G-180, А-420 на 462 яйця). Яйця розташовуються горизонтально. В інкубаторах з таким типом перевороту можна інкубувати великі яйця в великих кількостях.

Нахил яєць на 90 ° здійснюється одночасним нахилом лотків, або всього корпусу інкубатора. Автоматичний нахил здійснюється електродвигуном з редуктором, керованим реле часу. Використовується у великих, фермерських і промислових інкубаторах.

Хочу трохи сказати про рекламу «супер-інкубаторів», про яку згадував на початку статті.
Інкубатори-автомати в переважній більшості - це звичайні інкубатори, про які йшла мова в статті, з механізмом автопереворот яєць, а не повністю автоматичні, наприклад, з мікропроцесорним блоком управління температурою і вологістю, переворотом яєць за програмою і т.д., заклав яйця - вивелися пташенята. Хоча є і такі.

Інкубатори підвищеної виводимості - 
це, як правило, інкубатори з яким-небудь «нововведенням», наприклад, стимуляцією ембріонів світловими спалахами або звуковим сигналом, опроміненням червоним світлом, створенням високовольтного електростатичного поля (аероіонізатор) і т.д. Не беруся судити, наскільки ефективні такі нововведення, скажу тільки, що виводимість 95% і навіть вище можна отримати в звичайному інкубаторі з вентилятором з оптимальними мікрокліматом і режимом інкубації.

Підіб'ємо короткі підсумки.
Якщо Ви - початківець птахівник, і вирішили вивести невелику кількість пташенят, то Вам цілком підійде інкубатор на 60 - 70 яєць в пінопластових корпусі, без вентилятора, з нагрівачем розподіленого типу, груповим ручним переворотом яєць (перекочування з допомогою рухомий рамки), звичайним (не цифровим) терморегулятором. Орієнтовна вартість такого інкубатора на 60 -70 яєць з дублюючим живленням від акумулятора - 350-450 грн., З автопереворот - 500 - 600 грн. Інкубатор на меншу кількість яєць купувати немає сенсу, просто закладіть яйця ближче до центру і отримаєте хороший висновок.

Якщо Ви плануєте вивести якусь рідкісну породу птиці і хочете отримати найбільшу виводимість при мінімальному ризику, має сенс використовувати інкубатор з вентилятором, цифровим терморегулятором, додаткової температурної захистом, і автопереворот яєць. Для контролю вологості придбати гігрометр. Вартість такого інкубатора буде високою.

Для інкубації яєць числом більше 100 слід вибирати інкубатор з переворотом яєць, відповідним їх виду. Великі яйця необхідно закладати в горизонтальному положенні і перевертати на 180 град. Для них краще підійде інкубатор з роликовим обертанням. Якщо такі яйця закласти в інкубатор з нахилом лотків (корпусу), то їх треба буде додатково повертати на 180 град 1-2 рази на добу, вручну. 

Хочу ще сказати про саморобних інкубаторах. Як бачимо зі статті, нічого складного в конструкції інкубатора немає, і його можна виготовити своїми руками досить просто, причому під свої завдання і з характеристиками краще, ніж у багатьох серійно випускаються (я не маю на увазі промислові). До того ж це буде набагато дешевше, особливо стосується великих інкубаторів (більше 100 яєць). Ціни на такі інкубатори непропорційно вища, ніж на 60-70 яєць. В Інтернет можна знайти безліч конструкцій інкубаторів, від найпростіших до складних многолоткових з автопереворотом.



Види інкубаторів

По механізму перевороту яєць інкубатори діляться на 3 види:

Автоматичні інкубатори для яєць
В автоматичних інкубаторах переворот всіх яєць здійснює сам інкубатор автоматично 10 раз за день. Ви закладаєте яйця в інкубатор і забуваєте про те, що їх потрібно перевертати. Всі потрібні дії інкубатор робить сам за Вас. Автоматичні інкубатори на сьогоднішній день є найбільш популярними інкубаторами і користуються підвищеним попитом серед населення. Інкубатори з автоматичним переворотом яєць - це як автомобіль з автоматичною коробкою передач.

Механічні інкубатори для яєць
У механічних інкубаторах переворот всіх яєць необхідно робити самостійно вручну одним рухом для всіх яєць за допомогою спеціального важеля. Процедура перевороту яєць займає 2 секунди. Однак, необхідно завжди пам'ятати час, коли необхідно підійти до інкубатору і здійснити переворот яєць. Інкубатори з механічним переворотом яєць - це як автомобіль з механічною коробкою передач.

Ручні інкубатори для яєць
У ручних інкубаторах переворот всіх яєць потрібно робити самостійно вручну, для кожного яйця окремо. Переворот яєць необхідно робити кожні 4:00. При перевороті яєць кожного разу необхідно відкривати інкубатор, що несприятливо впливає на інкубацію курчат, знижує відсоток виводимості.

За типом харчування інкубатори діляться на 2 види:

Інкубатори з харчуванням 220 Вольт
Дані інкубатори для яєць харчуються від звичайної розетки 220 Вольт, яка є в кожному будинку. Однак у випадку відключення електрики в будинку всі яйця можуть пропасти. Уявіть яке розчарування чекає на Вас якщо яйця в інкубаторі знаходяться вже 2 тижні, весь труд пропадає дарма.

Інкубатори з харчуванням 220 і 12 Вольт
Дані інкубатори для яєць харчуються від звичайної розетки 220 Вольт, а також від будь-якого автомобільного акумулятора 12 Вольт. У разі відключення електрики у Вас в будинку такий інкубатор легко підключається до автомобільного акумулятора і яйця не пропадають.Дані інкубатори користуються на сьогоднішній день підвищеним попитом у населення.

За розміром інкубатори діляться на 3 види:

Інкубатори на 45 курячих яєцьІнкубатори на 70 курячих яєцьІнкубатори на 100 курячих яєць

Де купити інкубатори:

Коментарі