Де купити ЖД залізничні квитки онлайн

Де купити лижі. Вибір гірських лиж / Где купить лыжи. Выбор лыж /


Де купити лижі. Вибір гірських лиж / Где купить лыжи. Выбор лыж /
З усього гірськолижного спорядження найлегше вибрати саме лижі . Але і в цій справі є деякі важливі дрібниці, які корисно знати, щоб вибір лиж був правильним.
Коли в спортивному магазині ви підходите стійці з лижами , то бачите велику різноманітність пропонованих лиж різних фірм і моделей і це вводить вас в невелике замішання. Кожна фірма робить величезну модельну лінійку і у кожної з них є різні пропозиції для початківців і для добре катаються людей. За конкретній фірмі вам допоможе продавець-консультант. А тут ми наведемо загальні поради по підбору гірських лиж .

Вибір фірми-виробника лиж

У світі існує багато фірм, що виробляють гірські лижі : Dynastar, Salomon, Rossignol, Nordica, K2, Stokli, Atomic, Line, Fishcer і багато інших. Яку з цих фірм вам вибрати ви вирішуєте для себе самі. Всі вищеперелічені фірми є достатньо відомими і добре зарекомендували себе в плані якості продукції. Країна-виробник для вибору лижвеликого значення не має, оскільки якість лиж від цього не залежить. Наприклад, американська фірма K2 виробляється в Китаї, але це ніяк не відбивається на якості лиж .

Вибір моделі лиж

Для починаючого лижника, як правило, підбирається досить м'яка модель лиж , яка під час катання буде слухняна і буде прощати помилки недосвідченого лижника.Але якщо ви збираєтеся займатися лижами серйозно, а не просто їздити раз на місяць або за компанію на гірськолижний курорт, то вам краще вибрати лижі для середнього рівня катання, які будуть уже не особливо м'які, але й не настільки жорсткі, як вибирають професіонали лижного спорту .
Де купити лижі. Вибір гірських лиж / Где купить лыжи. Выбор лыж /

Вибір довжини лиж

Для різного рівня підготовки лижника вибір довжини лиж розрізняється. Але так як ми зараз розглядаємо вибір гірськолижного комплекту для починаючого лижника, то і довжину лиж ми будемо розглядати соответсвенно для цієї групи лижників.
Треба вибирати лижі на 10-15 см менше вашого зростання. Далі враховується вага лижника і рекомендація інструктора (якщо такий вже є). Вчитися найзручніше на більш коротких лижах, тому для жінок допустимо вибрати і на 20 см менше зростання (особливо якщо невелика вага). Але якщо ви збираєтеся багато кататися на лижах і не збираєтеся міняти лижі в найближчі 4-5 років, то зупините вибір на лижах мінус 10-15 см.

Вибір лиж за ціною

Середня вартість гірськолижного комплекту ( лижі + кріплення) 300-700 долл (в залежності від фірми і сезону лиж).

Які ж лижі вибрати початківцю ?

Де купити лижі. Вибір гірських лиж / Где купить лыжи. Выбор лыж /
Існує безліч видів бігових лиж , але я пропоную зупинитися тільки на аматорських (масових) як найбільш універсальних і придатних для більшості погодних умов. У них використовуються більш дешеві матеріали, тому вони трохи важче. Варто відзначити, що зараз в основному продаються лижі з пластиковою ковзаючою поверхнею, які набагато більш слизькі, ніж дерев'яні. У теж час, при правильній їх мастилі можна домогтися цілком прийнятного результату.
До основних видів змащення можна віднести мастила для ковзання та тримання . Для класичного ходу носова і п'яткова частина лижі змащуються мастилами ковзання, зазвичай парафинами, а центральна частина лижі (колодка) змащується маззю, що тримає, щоб уникнути віддачі. Лижі для ковзанярського ходу змащуються по всій довжині мастилом ковзання.Основні параметрами, які варто враховувати при покупці бігових лиж є їхня довжина і жорсткість , але не слід забувати і про подборн довжини палиць. Довжину лиж можна визначити, додавши до свого росту близько 15-ти сантиметрів, але краще використовувати наступну таблицю.

Вага людини , кгЗростання людини , смРекомендована довжина лиж , смРекомендована довжина палиць , см
20-25100-110105-11580-90
25-30110-125115-13590-100
30-35125-140135-165100-110
35-45140-150165-180110-120
45-55150-160180-195120-130
55-65160-170195-200130-140
65-75170-180200-210140-150

Жорсткість деяких бігових лиж зазвичай вказується мінімальним і максимальним вагою. В інших випадках її можна перевірити за допомогою звичайного аркуша паперу. Для цього лижі розміщуються на підлозі і людина, для якої вони призначені, ставати на них. Потім, помічник повинен спробувати пропустити заготовлений аркуш під лижею (під середньою її частиною). Якщо не виходить - значить необхідно взяти більше тверді лижі. Далі, вага лижника переноситься на одну ногу і дію з листом повторюється. Якщо лист проходить під лижею, значить вони занадто жорсткі.

Де купити :

Гоночні лижі , стоять на вершині модельного ряду відомих марок, таких, як Фішер, Атомік, Мадчус, Россіньоло і т.д. зазвичай коштують від 400 до 750 доларів. Недорогі вітчизняні, такі як STC, Карелія (Sorsu) можуть коштувати менше 300 доларів. Масові (любительські) моделі відомих марок коштують в районі 300-500 доларів. Якщо ви новачок, беріть наші лижі, якщо, звичайно, ви не стурбовані вашим "іміджем". Ви зможете укластися в 300 доларів при цілком гідній якості. А коли ви придбаєте досвід і спортивну підготовку, то самі зрозумієте що вам потрібно і куди рухатися. Виняток - якщо у вас велика вага, скажімо, понад 70 кг. Головна біда недорогих лиж - дуже важко підібрати серед них підходять під ваш вагу. Тут доведеться переміщатися в інший ціновий діапазон, і вибирати масові моделі відомих марок.

Коментарі