- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
- Отримати посилання
- X
- Електронна пошта
- Інші додатки
Що таке імбир:
Імбир (Zingiber) - рід багаторічних трав'янистих рослин із сімейства Імбирних (Zingiberaceae). Припускають, що латинська назва «Zingiber» перекладається з санскриту, як «рогатий корінь».
Батьківщиною імбиру є Західна Індія і Південно-Східна Азія. У природі, в дикому вигляді не виростає. Його обробляють в субтропічних і тропічних районах Японії, Китаю, Західної Африки, В'єтнаму, Бразилії, Індії, Аргентини, Ямайки. А також вирощують як садова рослина, або в кімнатних умовах - в звичайних горщиках або ящиках.
Імбир має прямостоячі, камишеобразні, округлі стебла, що досягають у висоту до 1-1,5 м. Квіткові стебла лускаті. Листя ланцетовидні, цілокраї, чергові, із загостреною верхівкою. Квітки оранжево-жовті або коричневі, зібрані у вигляді колосовидних суцвіть. Плід - коробочка трехстворчатая. Кореневища мають вигляд м'ясистих круглястих пальчаторазделенних шматочків і формують мочковатую кореневу систему.
Імбир росте в теплому і вологому кліматі, як правило, на висоті до 1500 м над рівнем моря і здатний рости при самих різних агрокліматичних умовах. Кращою грунтом для вирощування є пухкий суглинок, який містить велику кількість гумусу.
Імбир розмножується кореневищами, для цього коріння ділять на невеликі шматочки з «очками» (по 2,5-5 см). Висаджують з березня по квітень. Викопують, залежно від кліматичних умов, через 6-10 місяців, коли листочки починають жовтіти та опадати.
Розрізняють дві форми коренів - білий імбир і чорний . Чорний імбир просто ошпарюють окропом, при цьому, не очищаючи коріння від шкірки, а для отримання білого імбиру коріння очищають за допомогою щітки і протирають 2%-м розчином сірчистої кислотою або хлорного вапна протягом 6 ч після зняття з кореневища шкірки. Буває що почищені коріння після миття і сушки натирають крейдою. Чорний імбир («Барбадосской») володіє більш сильним запахом і пекучим смаком в порівнянні з білим («бенгальським») імбиром, оскільки при обробці певна частина запашних речовин втрачається. Обидва види сушать на сонці. Злам імбиру світло-жовтого кольору, не залежно від виду. Молоді кореневища майже білі, але з часом, чим старше стає корінь, тим більше він жовтіє на зламі. Смак імбиру солодкий і гострий. У довжину висушений корінь може досягати 12 см, а в товщину - 2 см. Вихід готового, сухого продукту становить 15-25% від сирої маси.
Хімічний склад імбиру
Імбир містить безліч корисних речовин, основними з них є: аспарагін, алюміній, кальцій, каприлова кислота, хром, холін, жири, волокно, залізо, германій, линолієва кислота, марганець, магній, олеїнова кислота, нікотинова кислота, фосфор, кремній, калій , натрій, вітамін С.
У 100 г подрібненого кореня імбиру міститься:
Живильні речовини (г):
|
Мінеральні речовини (мг):
|
Вітаміни (мг):
|
Білки - 9,2
|
Mg (магній) - 184
|
C (аскорбінова кислота) - 12
|
Жири - 5,9
|
F (фосфор) - 148
|
B1 (тіаміну гідрохлорид) - 0,046
|
Вуглеводи - 70,9
|
Ca (кальцій) - 116
|
B2 (рибофлавіну-мононуклеотид) - 0,19
|
Клітковина - 5,9
|
Na (натрій) - 32
|
B3 (ніацин, нікотинова кислота) - 5,2
|
Fe (залізо) - 11,52
|
A (ретинолу ацетат) - 0,015
| |
Zn (цинк) - 4.73
| ||
K (калій) - 1,34
|
Особливий терпкий і пряний аромат імбирного кореня відчувається через вміст в ньому 1-3% ефірного масла , яке зосереджене переважно в кореневище. Його основні компоненти: цінгіберен (зінгіберен) - до 70%, крохмаль - 4%, гінгерол - 1,5%, камфен, ліналоол, гінгерін, фелландрен, бісаболен, борнеол, цитраль, цинеол, цукор і жир.
Пекучий смак імбирного кореня надає фенолоподобного речовина гінгерол. Також імбир містить всі незамінні амінокислоти, включаючи треонін, триптофан, лейзин, фениланин, метіонін, валін та інші.
Використовувані частини рослини
В якості прянощів в приготуванні їжі, а також як лікувальний засіб у народній медицині використовують корінь імбиру .
У продажі можна знайти безліч видів кореня імбиру: в молотом вигляді або у вигляді шматків кореневищ, облитий шоколадом або зацукрований, у вигляді екстракту для імбирного пива. Імбир прекрасно поєднується з іншими прянощами і входить до складу сумішей "карри". Його додають до вищих сорти легкого пива. Зазвичай імбир зустрічається в молотом вигляді. Мелена імбирний корінь виглядає як сірувато-жовтий борошнистий порошок. Зберігати його потрібно в герметичній упаковці.
В медицині застосовується: очищений сухий корінь у вигляді порошку (250-500 мг), відвару або настою, в гомеопатії використовується настоянка висушеного кореня.
Корисні властивості імбиру
Імбир володіє унікальним поєднанням смакових і лікарських властивостей, подібних поєднань немає ні в одній іншій спеції. Часом навіть загальновизнані лікувальні рослини поступаються йому в своїх корисних властивостях.
Як лікувальний засіб, імбир володіє великим списком корисних властивостей:
- Має знеболюючу, протизапальну, розсмоктуючою, спазмолітичну, вітрогінну, збудливим, загоюючим, потогінну, тонізуючим, бактерицидну, жовчогінну, антибактеріальну дію.
- Має сильне антиоксидантну та заспокійливе вплив , зміцнює імунітет , добре захищає від паразитів, затримує ріст бактерій, використовується при глистових захворюваннях .
- Їжа з імбиром стає легшою, вона краще засвоюється і приймає злегка гострий, пряний смак.
- Живить весь організм, надає сприятливу дію на травну систему . Систематичне вживання імбиру в їжу, в невеликих кількостях, підвищує внутрішній тепло, збільшує апетит, стимулює травлення і утворення шлункового соку, покращує секрецію шлунка, ефективний при нетравленні, відрижці, виразковій хворобі шлунка.
- Ефективний при простудних захворюваннях : застуді , грипі , кашлі, застійних явищах у легенях, синуситі, також добре допомагає при болю в горлі, має відхаркувальну дію, а заварені подрібнені коріння добре зігрівають тіло.
- Імбир - відмінний засіб від безлічі алергічних і шкірних захворювань , а також від бронхіальної астми .
- Він ефективний при різного роду болях в животі , при кишкових, ниркових, жовчних коліках.
- Його вживають при метеоризмі , для припинення проносу і для нейтралізації шкідливого впливу тваринотрут , його також використовують при отруєнні грибами .
- Знижує кількість холестерину в крові.
- Володіє легким проносним засобом .
- Зменшує болю викликані захворюванням суглобів , використовується при ревматизмі , артрозах і артритах, набряках, розтягненнях, м'язових болях.
- Шкірка кореня імбиру має сечогінний ефект і стимулює утворення слини.
- Дозволяє зняти судоми під час менструації.
- Є прекрасним засобом від розумової або фізичної втоми , яке допоможе вам подолати стресові ситуації і відновити сили.
- Його використовують також при паралічі та жовтяниці .
- Стимулює роботу щитовидної залози .
- Покращує мозковий кровообіг , це зміцнює судини і покращує здатність до навчання і пам'ять, знижує артеріальний тиск , допомагає в лікуванні атеросклерозу .
- Імбир дуже ефективний у боротьбі зі старінням організму, крім того, він сприяє підвищенню потенції , допомагає при лікуванні безпліддя, підвищує тонус матки і статеве збудження .
- Це кращий засіб від шлаків і токсинів , погано переварившиеся відходів їжі, які, відкладаються в клітинах тіла і отруюють весь організм, що в підсумку призводить до різних хвороб.
- Дуже популярно застосування імбиру для схуднення , так як він має властивість прискорювати обмін речовин.
- Ефективний проти «морської» хвороби (він знімає не тільки нудоту, але і запаморочення, слабкість), так само застосовується для зняття ознак токсикозу під час вагітності .
- Корисно застосовувати для профілактики раку та формування злоякісних пухлин .
- Якщо після їжі пожувати свіжий імбирний корінь, він на довгий час зробить ваше дихання свіжим і позбавить від безлічі проблем в порожнині рота .
- Імбир використовується, щоб полегшити прояв вигідних властивостей інших трав у зборі.
- Імбирне масло застосовується в косметології та ароматерапії .
Лікування імбиром
- Імбир у відварі з квітами чорної бузини, перцевої м'ятою і деревієм застосовується для зняття сильного болю в животі .
- Невеликий шматочок імбиру дозволить захистити рот і горло . Для цього необхідно очистити шкірочку, зрізати невелику скибочку, покласти в рот і посмоктати, відчуваючи пощипування. Коли знизиться дію ефірних масел і лікувальних речовин, скибочка можна буде надкусити.
- Порошок імбиру, змішаний з водою (виходить паста) або натертий імбир, прикладають як компрес на місце локалізації болю. Він позбавляє практично від будь-якого болю , імбир застосовують від головного болю , болю в спині і при хронічному ревматизмі.
- Якщо з'їсти перед їжею чайну ложку свіжого натертого кореня імбиру з лимонним соком, додавши трохи солі, ваш організм зможе досить легко переварити їжу до того ж позбутися від токсинів .
- При зубного болю добре зменшити біль допоможе розжований шматочок імбиру, який необхідно прикладати на хворий зуб. Він знищить шкідливі мікроби, і до того ж, від нього залишиться вельми приємний запах.
- Від м'язової втоми і ломоти добре допомагає імбирна ванна. Для цього необхідно в літр води додати 2-3 столових ложки порошку імбиру, довести до кипіння і покіпятіть приблизно 10 хвилин, потім відвар вилити у ванну. Імбирна ванна розслабляє і знімає м'язові болі.
- Компрес на спину добре і швидко знімає біль. Щоб приготувати компрес потрібно взяти 2 чайних ложки імбирного порошку, 0,5 чайної ложки перцю «чилі», чайну ложку куркуми і перемішати цю суміш з теплою водою. Підігріти, нанести на бавовняну тканину, покласти її на хворе місце і зафіксувати. Подібний склад можна застосовувати і від суглобових болів тільки змішувати потрібно не з водою, а з добре розігрітим рослинним маслом (краще гірчичним або кунжутним).
- Від морської хвороби і від заколисування в транспорті дуже допомагає прийом 1-1,5 г імбиру (0,5 чайної ложки) з чаєм або з мінеральною водою за 30 хвилин до або під час подорожі. Вагітній жінці слабкий імбирний чай успішно допоможе позбутися від нудоти .
- Для витягування вмісту фурункула , змішайте по пів чайної ложки куркуми і імбиру з водою, щоб вийшла паста, а потім нанесіть отриману пасту на фурункул.
- При шлунковому розладі потрібно змішати півсклянки білого натурального йогурту з половиною склянки води, додати в суміш чверть чайної ложки порошку мускатного горіха і імбиру.
- Від геморою можна вилікуватися за допомогою алое і імбиру. Необхідно приймати чайну ложку соку алое з невеликою дрібкою імбирного порошку 2 рази на день до зникнення всіх симптомів.
Протипоказання при застосуванні імбиру
Застосовувати імбир для лікування і в приготуванні їжі треба з урахуванням протипоказань, щоб виключити можливі ускладнення. Слід відмовитися від імбиру тим, у кого є такі захворювання:
- виразка шлунка;
- дивертикулез;
- дивертикуліт;
- вагітність;
- годування грудьми;
- жовчні конкременти;
- дуоденальна виразка;
- висока лихоманка;
- стравохідний рефлюкс;
- шлунково-кишкова хвороба;
- неспецифічний виразковий коліт .
Побічні ефекти
При передозуванні імбиру можливі негативні результати або побічні ефекти у вигляді: проносу, нудоти, блювоти, алергічних реакцій. Прийом слід припинити, лікування - симптоматичне.Взаємодія з ліками
- Імбир здатний підвищувати силу антидіабетичних ліків.
- Здатний підвищувати силу протизвертаючих засобів (агоніст простацикліну).
- Можливе збільшення впливу серцевих ліків.
- Знижує дію ліків, які блокують бета-адренорецептори.
- Протидіє або взаємодіє антиаритмічну ліків, підвищує ризик гіпокаліємії;
- Збільшує ризик аритмії, взаємодіючи з деполяризуючих м'язовими релаксантами;
- Може знижувати дію гіпотензивних ліків і при об'єднанні з симпатоміметиками підвищується ймовірність артеріальної гіпертензії.
- Протидіє нітратів і засобам, що блокує кальцієвий канал.
Коментарі